Hoe optimaliseer je je afbeeldingen voor SEO?

20 augustus 2020 Anne Schuttelaars

Het landschap van SEO eindigt niet bij teksten en technische optimalisaties. Wil je écht het onderste uit de kan halen? Dan moet je ook je afbeeldingen optimaliseren. Waarom en hoe je dat doet? Dat lees je in dit blogartikel!

 

Waar begin je?

First things first: het gebruik van afbeeldingen maakt je website zeker aantrekkelijker, maar ze moeten natuurlijk wel aansluiten op je product of dienst. Een plaatje van een opblaas-alpaca toevoegen aan een pagina die over fietsen in de natuur gaat, zal je bijvoorbeeld niet heel veel verder helpen. Een extreem voorbeeld natuurlijk, maar het punt is dat je dus goed moet nadenken over de afbeeldingen die je toevoegt.

 

Ook het gebruik van stockfoto’s kan juist een negatief effect hebben – zeker als het overduidelijk een stockfoto is. Afbeeldingen moeten van toegevoegde waarde zijn. Gebruik ze dus alleen als ze iets extra’s toevoegen aan je verhaal.

Keep it small

Een andere belangrijke vereiste: zorg ervoor dat je afbeeldingen niet van een overdreven groot formaat zijn. Hierdoor wordt de laadtijd van je website langer, wat een negatief effect heeft op je (technische) SEO. Een afbeeldingsgrootte van maximaal 500 KB is ruim voldoende. Is je afbeelding groter? Gebruik dan websites zoals TinyJPG of TinyPNG om ze te verkleinen zonder in te leveren op de kwaliteit. Daarnaast zijn er veel verschillende plug-ins in WordPress beschikbaar die jouw afbeelding “smushen” (= automatisch kleiner maken). In een blogartikel van Hubspot worden de 11 beste plug-ins opgesomd.

Afbeeldingen optimaliseren met ALT-teksten

Met een ALT-tekst, ook wel alternatieve tekst, kan je een beschrijving aan de afbeelding toevoegen. Deze beschrijving is echter niet zichtbaar op de website, maar is wel terug te vinden in de HTML-code; die door Google wordt gecrawld. Door een ALT-tekst toe te voegen, geef je de Google crawler dus extra informatie over wat er op de afbeelding te zien is.

3 redenen waarom dit belangrijk is:

1. Het verbetert de toegankelijkheid

De meeste mensen zijn visueel georiënteerd en maken dus gebruik van afbeeldingen om te vinden wat ze zoeken. Wanneer je geen ALT-tekst hebt ingevuld, kan Google niet (goed) ‘zien’ wat er op je afbeelding staat, waardoor jouw afbeelding vaak wordt geskipt.

Daarnaast is er nog een probleem: als jouw afbeelding wél in de zoekresultaten wordt getoond, maar geen ALT-tekst heeft, dan wordt de naam van de upload getoond. En hoe vaak sla je een afbeelding op met een relevante naam? Precies.

2. Het verhoogt je relevantie op onderwerp

Op basis van de tekst op de pagina probeert Google te begrijpen waar de pagina over gaat. Met de jaren is Google hier alleen maar slimmer in geworden. Schrijf je bijvoorbeeld over iPhones, Samsung Galaxy en Huawei, dan begrijpt Google dat jouw pagina over smartphones gaat. Dat wil je natuurlijk ook met je ALT-tekst bereiken! Door de merken als ALT-tekst aan de afbeelding toe te voegen, werkt Google namelijk exact hetzelfde als bij het herkennen van teksten.

3. Ranken in Google Afbeeldingen

Dat de meeste mensen hun zoektocht op Google starten is wel duidelijk. Maar wáár ze dat in Google doen, misschien nog niet. Uit onderzoek van Sparktoro bleek dat Google Images (in Amerika) maar liefst 20,45% van de totale zoekopdrachten op het internet op zich neemt. Dat is meer dan alle andere zoekmachines (behalve Google Search natuurlijk) bij elkaar!

Even opsommen

Afbeeldingen optimaliseren voor SEO hoeft niet moeilijk te zijn. Houd rekening met de volgende elementen:

1. Upload enkel relevante afbeeldingen. Dit hoeven niet per se productafbeeldingen te zijn, maar kunnen bijvoorbeeld ook afbeeldingen zijn die een bepaald gevoel oproepen.

2. Kijk goed naar de afbeeldinggrootte. Grote/zware afbeeldingen hebben een langere laadtijd, waardoor je website in zijn geheel trager wordt.

3. Voeg een ALT-tekst toe. Dit zorgt ervoor dat Google jouw afbeeldingen beter kan aflezen. Daarnaast scoor je met een ALT-tekst beter in Google Images.

 

Hulp nodig bij het optimaliseren van je afbeeldingen? Laat het ons weten! Onze SEO-specialisten staan voor je klaar.

Deel dit bericht:
Meer van

Anne Schuttelaars